Sjömätning

Behovet att kunna mäta på vatten uppstod från kommunaltekniska ledningsprojekt och en båt införskaffades. Båten är liten, behändig, oöm och mycket stabil. Den är tillverkad av PE-plast och kan köras på grunt vatten, 30 cm räcker till.

Behöver man projektera en vattenledning eller dylikt på bottnen görs en mätning med sidoskannande ekolod och man får en bild på bottnens beskaffenhet tillsammans med djupet. Ledningslinjen kan då direkt planeras längs den minst steniga rutten och på lämpligt djup. Efter ledningsmonteringen kan man göra en till ekolodning för att kontrollera hur ledningen ligger, och får då även linjens exakta position dokumenterad.

Systemet är byggt så att man inte är beroende av information över vattenståndet vid djupmätningarna. Från båtens RTK GPS fås höjddata från N2000 geoiden på ekolodet, vilken sedan kombineras med ekolodets djupdata. Mätsättet är mycket praktiskt, särskilt nu när farleds- och sjökortsreformen kommer att medföra ändringar i hur vattendjupet mäts och presenteras på sjökort mm.

Den här hemsidan använder cookies, en liten textfil som placeras på din enhet. Läs våra användarvillkor
Tämä sivusto käyttää evästeitä, pieniä tekstitiedostoja, jotka sijoitetaan laitteeseen. Lue käyttäjäehtomme