Koneohjaus

”Koneohjaus on termi järjestelmälle, joka opastaa tai ohjaa koneita mittauslaitteiden avulla. Järjestelmää alettiin käyttää pienessä mittakaavassa 1990-luvun alkupuolella. Nykyään koneohjausta käytetään kaikissa suurissa projekteissa, mutta myös yhä useammin pienissä rakennusprojekteissa. Tämä tarkoittaa, että työtä voidaan tehostaa. Se tarjoaa myös joukon muita etuja, kuten:

 • Vähemmän merkitsemistä
 • Vähemmän työntekijöitä
 • Lisääntynyt kapasiteetti
 • Vähemmän kaivumääriä
 • Tehokkaampi koneiden hyödyntäminen
 • Enemmän vapauksia koneenkäyttäjäille
 • Laadunparannus
 • Kustannukset

Erilaisten mittauslaitteiden ja koneohjauksen avulla voidaan määritellä työkoneiden sijainnit. Koneohjauksen pääosat ovat:

 • Ohjausjärjestelmä laskee kauhojen sijainnin
 • Paikannus laskee koneen sijainnin maastossa GPS: n avulla
 • Koneohjausjärjestelmä laskee erot teoreettisen mallin ja todellisen tason välillä

Luomalla 3D-mallin normaalista piirustuksesta koneohjausjärjestelmä saa kaikki tiedot siitä, millaiselta käsiteltävän alueen pitäisi näyttää. Tieto voi käsittää esimerkiksi erilaiset korkeudet, kaltevuudet, pituus ja leveys. Järjestelmän ohjelmisto laskee jatkuvasti millä korkeudella ja missä asennossa koneen kauha on. Tämä tapahtuu koneeseen asennettujen erilaisten antureiden avulla.

Ohjelmisto tarvitsee myös tietoja siitä, missä kone alueella sijaitsee. Paikannusjärjestelmät laskevat sijainnin GPS-vastaanottimen ja kahden antennin avulla voidaakseen ottaa vastaan satelliittisignaalit ja korjaussignaalit. Jotta voidaan tietää, mihin suuntaan konetta käännetään, tarvitaan kaksi antennia. Kaikki tiedot näytetään yksinkertaisella ja käyttäjäystävällisellä tavalla koneen näytöllä. Tätä varten koneenkäyttäjä voi jatkuvasti seurata, milloin kauha sijaitsee sekä oikealla tasolla että oikeassa korkeudessa.-Näin kuljettaja voi kaivaa ja täyttää maan oikealle tasolle ilman turhaa työtä.”

(Svensson, S. Tutkimusprojekti Lundin yliopistossa 2008)

3D-suunnittelun ja koneohjauksen hyödyt

Suora kolmiulotteinen suunnittelu vähentää virheiden riskiä verrattuna jälkiasennettuun 3D-malliin. Mallissa esiintyviä virheitä voi olla vaikea havaita, kun ei enää olla alueella merkitsemässä maaston korkeuksia tai rajoja.

Kaikki Rodas Projecting Ab: n suorittama suunnittelu tehdään kolmiulotteisena ja se lasketaan projektin sijaintiin sovellettavassa suunnitelman koordinaattijärjestelmässä ja korkeusjärjestelmässä, ts. jokaiselle pisteelle on annettu oikea sijainti. Tästä syystä materiaali saadaan ilman suuria työsatsauksia sellaiseen muotoon, että sitä voidaan käyttää koneohjausjärjestelmässä.

Den här hemsidan använder cookies, en liten textfil som placeras på din enhet. Läs våra användarvillkor
Tämä sivusto käyttää evästeitä, pieniä tekstitiedostoja, jotka sijoitetaan laitteeseen. Lue käyttäjäehtomme